blog-01

Да продам ли панелното си жилище?

Жилището ви е на 20-30, а може би на 50+ години, на колкото са и първите панелни блокове в София.

Ако и вие често чувате новините или сериалите от съседните апартаменти, плач на бебета, силна музика или пък нощните креватни упражнения на обитателите от горния етаж, може би си задавате един много важен въпрос – да продам ли жилището?

Нека бъдем честни – в момента цените на имотите в повечето големи градове са на рекордно високи цени, а вашата панелка няма да се "подмлади".

Ще кажете: Ама какво ѝ e, нали наскоро я санираха (да приемем, че сте сред късметлиите)?

Бихме отговорили така – строителството на сгради се подобри значително в последните години, а изискванията и контролът вече са доста по-строги и завишени спрямо преди 20 години, откогато можем да видим едни от последните некачествени сгради у нас.

При новото строителство също има доста проблемни обекти, но това лесно може да се провери, след като направите справка за предходните обекти на строителната компания, от която ще купувате.

Какво можем да направим през 2020 г. с панелното си жилище?

Само преди месец от една от големите имотни агенции в страната обявиха, че предвид увеличението на предлагането, натискът върху по-старите имоти през 2020 г. ще се увеличи.

„При старите апартаменти, особено панелните, продавачите постигнаха възможно най-добрите цени през 2019 г.", посочиха от Адрес Недвижими имоти.

Или иначе казано – през 2020 г. е идеалният момент да се опитаме да продадем своето старо и панелно жилище. Но какво да купя, питате се вие?

Вариантите са няколко – ако живеете в голямо жилище, можете да го продадете и да купите по-малък имот, но ново строителство. А защо не да се нанесете в подобен имот, но с малък кредит?

Днес лихвите по ипотечните кредити са на рекордно ниски лихви, като доста от банките свалиха ставките си и под 3%. (бел. ред. при високи цени на имотите са налице ниски лихви и обратното – при високи лихви по кредитите цените на имотите са ниски).

Също така можете да живеете и под наем известно време, но бъдете внимателни. Първо – можете много лесно да похарчите голяма част от получените пари от продаденото жилище и второ – наемите в момента също са доста високи.

 

Тази стратегия е добра, при положение че цените на имотите паднат драстично в следващите месеци.

Сред по-екзотичните опции са купуването на къща или парцел в село, около мястото, на което живеете, или пък обединяването ви с приятели, роднини и познати и вземането на решение да минете целия процес по построяването на нова сграда, която да ползвате заедно.

Ако вече обмисляте цена, на която да продадете имота си, имайте предвид две неща. Първо, ремонтирано и добре заснето жилище може да се продаде на 20-25% по-висока цена и второ – безплатна ориентировъчна оценка на имота ви може да получите при експертите от Бългериан Пропертис.

Повече за състоянието на имотния пазар у нас ще може да научите по време на 11-ото издание на Шумът на парите.

 

 

Brands & Partners